Στο μισό οι αποζημιώσεις σε ηλεκτροπαραγωγούς

Στα 225 εκατ. ευρώ ετησίως έναντι 570 εκατ. ευρώ σήμερα περιορίζεται το κόστος των αποζημιώσεων που λαμβάνουν οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής μέσω των ΑΔΙ (Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος) βάσει της τελικής πρότασης για την αναμόρφωση του σχετικού μηχανισμού που έθεσε από χθες σε δημόσια διαβούλευση η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ)
. Η πρόταση της ΡΑΕ εξετάζεται ήδη από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε., η έγκριση της οποίας θα επιτρέψει την έκδοση σχετικής απόφασης περί τα τέλη Ιανουαρίου, δηλαδή με ένα περίπου μήνα καθυστέρηση, αφού η αρχική προθεσμία έληγε στις 31 Δεκεμβρίου. Ο νέος μηχανισμός καθιερώνει για πρώτη φορά για τα χρονικά της λειτουργίας του ελληνικού συστήματος μια νέα υπηρεσία, της «ευελιξίας», η οποία αποζημιώνεται με βάση το κοινοτικό δίκαιο. Η υπηρεσία αυτή συνδέεται με την ανάγκη εξισορρόπησης του φορτίου που διαχέεται στο σύστημα λόγω της ολοένα αυξανόμενης διείσδυσης των ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τη μελέτη που διενήργησε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) για την επάρκεια του συστήματος και την οποία επικαλείται η ΡΑΕ, οι ανάγκες εξισορρόπησης προκύπτουν από τη συστηματική διαφοροποίηση προφίλ του φορτίου των φωτοβολταϊκών σε καθημερινή βάση, με το φαινόμενο να εντείνεται κοντά στη δύση του ηλίου καθώς και με την ανάπτυξη των αιολικών, όπου προκύπτουν σημαντικές μεταβολές στην έξοδό τους από το σύστημα.

Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να ενταθούν τα επόμενα χρόνια, καθώς η περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ υπαγορεύεται από τους δεσμευτικούς στόχους της χώρας για το 2020, με αποτέλεσμα τις διακυμάνσεις που δημιουργούνται στο σύστημα να καλούνται να τις καλύψουν οι μονάδες βάσης που θα πρέπει να παραμένουν διαθέσιμες λειτουργώντας σε χαμηλά επίπεδα σε περιόδους με υψηλή παραγωγή ΑΠΕ, προκειμένου να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν γρήγορα στις ανάγκες του συστήματος για να καλύψουν το έλλειμμα που προκύπτει όταν μειώνεται η παραγωγή των ΑΠΕ. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την ανάγκη, η πρόταση της ΡΑΕ καταλήγει στη θέσπιση αποζημιώσεων σε μονάδες παραγωγής που έχουν τη δυνατότητα γρήγορης ένταξης και απένταξης από το σύστημα και ως τέτοιες ορίζονται οι μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου και ανοιχτού κύκλου, οι μονάδες συμπαραγωγής και τα υδροηλεκτρικά, δηλαδή συνολικά 4.993 MW.

Η συνολική αποζημίωση ορίζεται στο ποσό των 45.000 ευρώ/MW τον χρόνο. Δεδομένου ότι η συνολική ισχύς των μονάδων που θα παρέχουν την υπηρεσία της ευελιξίας στο σύστημα ανέρχεται σε περίπου 5.000 MW, το συνολικό ετήσιο κόστος της νέας υπηρεσίας ανέρχεται σε 225 εκατ. ευρώ. Ο νέος μηχανισμός προτείνεται να ισχύσει για μεταβατικό διάστημα ενός 10μήνου μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, που σημαίνει ότι το συνολικό κόστος θα περιοριστεί σε 187 εκατ. ευρώ. Για το μετέπειτα διάστημα η ΡΑΕ προτείνει έναν μόνιμο μηχανισμό που θα στηρίζεται σε δημοπρασία που θα διεξάγεται για την παροχή υπηρεσιών ευελιξίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις