Ο βασικός μισθός στη Γερμανία δεν... σώζει την Ελλάδα

Απορρίπτει την άποψη πως ο εθνικός κατώτατος (ή βασικός) μισθός που ισχύει στη Γερμανία από την 1η Ιανουαρίου του 2015 θα μπορούσε να αυξήσει την εσωτερική καταναλωτική ζήτηση, o διευθυντής ευρωπαϊκής πολιτικής του διάσημου γερμανικού “Ινστιτούτου για το Μέλλον της Εργασίας” (ΙΖΑ, Bonn), κ. Βέρνερ Άιχορστ (Werner Eichorst) μιλώντας στο Capital.gr.



Και αυτό γιατί η αύξηση των αποδοχών ορισμένων Γερμανών εργαζομένων μέσω της εισαγωγής του εθνικού κατώτατου μισθού θα αντισταθμιστεί από απολύσεις λόγω ακριβώς της αύξησης του κόστους εργασίας, διατηρώντας τελικά το συνολικό εισόδημα των πολιτών της χώρας (εργαζομένων και ανέργων) στο ίδιο επίπεδο και μαζί τους την κατανάλωση εγχωρίων και εισαγομένων προϊόντων.

Σύμφωνα, όμως, με άλλους αναλυτές η αύξηση των εργατικών αποδοχών στη Γερμανία θα μπορούσε να αυξήσει και τη ζήτηση για εισαγωγές προϊόντων, αναθερμαίνοντας έτσι τις ευρωπαϊκές οικονομίες οι οποίες έχουν πληγεί από την κρίση, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας στην εξαγωγική βιομηχανία της χώρας συμπεριλαμβανομένου και του τουρισμού.

“Από την 1η Ιανουαρίου του 2015 ισχύει στην Γερμανία ένας κατώτατος μισθός για όλους τους εργάτες ύψους 8,50 ευρώ ανά εργατοώρα”. Ή μαλλον όχι ακριβώς για... όλους. Σύμφωνα με το κ. Βέρνερ “από αυτόν τον κατώτατο μισθό εξαιρούνται οι νέοι κάτω από 18 ετών, οι εκπαιδευόμενοι, οι μακροχρόνια άνεργοι κατά τους πρώτους έξι μήνες μετά την πρόσληψή τους, όπως επίσης και όσοι κάνουν πρακτική έως τρεις μήνες”.

Οι εξαιρέσεις δεν αφορούν μόνο περιπτώσεις εργατών αλλά και περιπτώσεις κλάδων της οικονομίας. Ο Γερμανός οικονομολόγος επισημαίνει πως “στους οικονομικούς κλάδους εκείνους στους οποίους οι συλλογικές συμβάσεις προβλέπουν κατώτατο μισθό κάτω από 8,50 ευρώ ανά εργατοώρα θα πρέπει να εναρμονιστούν οι μισθοί τους από το 2017” και όχι από φέτος. “Ανά τακτά χρονικά διαστήματα μια επιτροπή των κοινωνικών εταίρων θα αποφασίζει για το ύψος του κατώτατου μισθού” σημειώνει ο κ. Άιχορστ.

Σύμφωνα με το στέλεχος του γερμανικού think tank για τις εργασιακές σχέσεις, “με την εισαγωγή του κατώτατου μισθού με νόμο θα υπάρξει στην Γερμανία ένας θεμελιακός νέος αναπροσανατολισμός της εργασιακής πολιτικής, μετά από δέκα χρόνια ελαστικοποίησης της αγοράς εργασίας”.

Ο κ. Άιχορστ θυμίζει πως “στα μέσα της δεκαετίας του 2000 πέρασαν ελαστικές σχέσεις εργασίας όπως η μερική απασχόληση (minijobs) με μισθούς έως 450 ευρώ, οι οποίες δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας και πολύ χαμηλούς μισθούς σε επαγγέλματα του ιδιωτικού τομέα υπηρεσιών όπως το εμπόριο, η γαστρονομία και το logistics. Ταυτόχρονα μειώθηκε το κομμάτι των εργαζομένων εκείνων των οποίων οι μισθοί καθορίζεται με βάση μία συλλογική σύμβαση εργασίας. Έτσι αυξήθηκε εντυπωσιακά η διαφορετικότητα μεταξύ των μισθών και το ποσοστό των εργαζομένων με χαμηλό μισθό στη Γερμανία.

Αντιδρώντας σ΄ αυτό, τα εργατικά συνδικάτα υποστήριζαν ολοένα και περισσότερο τον κατώτατο μισθό, αν και παλιότερα ήταν επιφυλακτικά. Το στέλεχος του IZA σημειώνει πως “ο κατώτατος μισθός θα φέρει σημαντικές αλλαγές σε συγκεκριμένους οικονομικούς κλάδους. Εν μέρει θα αυξηθούν οι τιμές για τις εταιρείες υπηρεσιών γιατί θα υπάρξουν αυξήσεις στους μισθούς σε αυτές τις εταιρείες, αν και θα χαθούν θέσεις εργασίας ειδικά σε μικρότερες επιχειρήσεις και σε περιοχές με χαμηλό επίπεδο μισθών ενώ θα μπορούσαν να μετατραπούν κάποιες θέσεις μισθωτής απασχόλησης σε θέσεις αυτο – απασχόλησης. Θα επηρεαστούν επίσης εταιρείες οι οποίες επωφελήθηκαν στο διεθνή ανταγωνισμό λόγω των χαμηλών μισθών που έδιδαν”.

Τι θα συμβεί με την γερμανική εξαγωγική βιομηχανία, σύμφωνα με τον κ. Άιχορστ ;

“Λιγότερη σημασία έχει ο κατώτατος μισθός για την γερμανική εξαγωγική βιομηχανία, η οποία παρά την μακρά περίοδο που πέρασε με χαμηλούς μισθούς, πληρώνει υψηλούς βαθμούς στους εργάτες με μεγάλες δεξιότητες, ενώ σε πολύ λίγους παρέχει χαμηλούς μισθούς.”.

Ο Γερμανός οικονομολόγος αναφέρει τέλος πως “δεν προβλέπεται να αυξηθεί η εσωτερική ζήτηση λόγω της αύξησης των μισθών στους τομείς όπου δίδονται χαμηλές αμοιβές, γιατί υπάρχει ταυτόχρονα ένας αυξανόμενος κίνδυνος για απώλειες θέσεων εργασίας.”
“Από ευρωπαϊκής πλευράς”, αναφέρει ο κ. Άιχορστ, “ είναι σημαντικό με την εισαγωγή του γερμανικού κατώτατου μισθού, η Γερμανία εντάσσεται στις χώρες εκείνες οι οποίες έχουν θεσπίσει κατώτατο μισθό. Συγκρίνοντας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ο κατώτατος μισθός στη Γερμανία έχει σημασία σαν σημείο αναφοράς για τις υπηρεσίες πλήρους απασχόλησης.”

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις